دیوارچینی و مهمترین اصول و مراحل انجام آن
پژوهشهای متعدد مهندسین معمار در سراسر جهان نشان دهنده آن است که دیوار نقش بسیار مهمی در استحکام ساختمان ایفا میکند و اجرای دیوارهای سبک و استاندارد، باعث کاهش خرابی ساختمان در هنگام زمین لرزههای شدید میگردد. بنابراین در فرایند دیوار چینی، باید نهایت دقت و ظرافت را به خرج داد. دیوارچینی با مصالح مختلفی انجام میشود که یکی از بهترین آنها بلوک سبک است. ما با ارائه این مطالب قصد داریم در مورد دیوارچینی با بلوک و هر آنچه نیاز است در مورد آن بدانید، اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم؛ خوشحال میشویم اگر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع دیوارهای ساختمان
بدون شک دیوار یکی از مهمترین المانهای یک ساختمان به شمار میرود که نقش مهمی در ایجاد یک ساختار منظم و یکپارچه در بنا ایفا میکند. دیوارها انواع مختلفی دارند که در این قسمت به برخی از انواع آنها اشاره میکنیم:
1. دیوارهای درونی: این دیوارها در فضای داخلی ساختمان به عنوان جدا کننده فضا به شمار میروند. شما میتوانید قسمتهای مختلف ساختمان از جمله آشپزخانه، سرویس بهداشتی، حمام، اتاقهای خواب، نشیمن و پذیرایی را از طریق دیوارهای درونی جدا نمایید.
2. دیوارهای بیرونی: دیوارهای بیرونی در فضای خارجی ساختمان اجرا میشوند؛ اصلیترین نقشی که این دیوارها دارند، ایجاد حصار و حفاظ در فضای بیرونی اطراف ساختمان است.
3. دیوار باربر: اصلیترین وظیفهای که بر عهده این دیوار قرار دارد، تحمل وزن و بار ساختمان است. به خصوص تمام بارهای جانبی که از سوی سقف بر ساختمان تحمیل میشوند، توسط دیوارهای باربر تحمل میشوند.
4. دیوار پیرامونی: دیوار پیرامونی به نام دیوار غیر باربر نیز شناخته میشود. این دیوار نه تنها وظیفه جدا سازی بخشهای مختلف ساختمان از همدیگر را دارد، بلکه وزن خود را نیز به خوبی تحمل میکند. معمولاً ضخامتی که برای دیوارهای پیرامونی در نظر گرفته میشود، بسیار کمتر از دیوار باربر است.
5. دیوار عایق: این دیوار همان گونه که از نام آن پیداست، به عنوان یک عایق قدرتمند در برابر سرما، گرما، رطوبت و آلودگیهای صوتی عمل میکند. این دیوارها انواع مختلفی دارند و نه تنها ایمنی ساختمان را به همراه میآورند، بلکه از اتلاف انرژی نیز جلوگیری میکنند.
6. دیوار باغ: دیوار باغ در واقع یک حصار مستحکم و با دوام است که امنیت لازم را برای فضای باغ به وجود میآورد. از جمله مهمترین مصالحی که برای دیوارچینی باغ از آن استفاده میشود، سنگ و آجر هستند.
مراحل اصلی دیوارچینی با بلوک
پس از آن که مراحل سفت کاری و اجرای سقف ساختمان به خوبی و با رعایت استانداردهای لازم انجام شد، حال نوبت به دیوارچینی میرسد. طی این فرایند دیوارهای ساختمان مشخص شده و با استفاده از مصالحی مانند بلوک اجرا میشود. دیوارها نقش مهمی در استقامت بنا و تعیین فضاهای داخلی ساختمان ایفا میکنند. در این قسمت به صورت مختصر، شما را با مهمترین مراحل دیوارچینی آشنا میکنیم:
1. تهیه بلوک و سایر مصالح مورد نیاز: بدون شک اولین قدم برای ساخت یک دیوار مقاوم و استاندارد، خرید مصالح و ابزارآلاتی است که طی فرایند انجام کار به آنها نیاز داریم. از جمله مهمترین نوع این مصالح میتوان به انواع بلوک، شن، ماسه و سیمان اشاره نمود.
2. آماده سازی ملات: بلوکهای سیمانی با استفاده از ملات بر روی همدیگر چیده میشوند. ملاتی که برای دیوارچینی مورد استفاده قرار میگیرد شامل ترکیب شن، ماسه، آب و سیمان است. میزان رقیق بودن یا غلظت ملات، توسط استادکار تعیین میشود.
3. علامت گذاری: برای این که بتوان دیوارچینی را به صورت دقیق و استاندارد انجام داد، باید محل اجرای آن را به خوبی مشخص نموده و علامت گذاری کرد. معمولاً با استفاده از متریالهایی مانند آجر، گچ، خاک و…. قسمتی که باید دیوارچینی انجام شود تعیین میگردد.
4. اجرای اولین رج دیوار: پس از آن که نقشه اولیه دیوارچینی تعیین شده و با علامت در قسمت مورد نظر مشخص گردید، حال نوبت به اجرای رج اول دیوار با بلوکهای سیمانی است. اولین رج دیوار همواره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا تعیین کننده اصلی صاف و منظم بودن سایر رجهاست.
5. شمشه گذاری: برای اجرای دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان که دارای پهنای زیادی هستند، باید اقدام به اجرای وال پست یا مهاربند نمود. این موضوع از ریزش دیوار در هنگام بروز حوادثی مانند زلزله، سیل یا آتش سوزی جلوگیری به عمل میآورد. برای این که بتوان یک دیوار داخلی یا خارجی مستحکم و استاندارد اجرا نمود، نیاز به شمشههای بلند است. شمشه گذاری معمولاً برای کسب اطمینان از شاقول بودن دیوار انجام میشود. در این شرایط، شمشهها را با استفاده از گچ به سقف و کف محکم مینمایند. پس از آن دیوارچینی در امتداد شمشهها انجام می شود؛ البته بعد از آن که کار دیوارچینی به پایان رسید، شمشمهها از دیوار جدا خواهند شد.
6. اجرای دیوارچینی: پس از آن که مراحل پیشین به خوبی اجرا شد، نوبت به اجرای دیوارچینی است. برای این که بتوان هر رج را به بهترین شکل ممکن اجرا نمود، باید از تراز استفاده کرد. تراز ابزاری است که به ما نشان میدهد آیا فرایند دیوارچینی به صورت موازی و منظم پیش میرود یا خیر؟ معمولاً اگر یک رج به خوبی تراز نبود، با کم و زیاد کردن ملات آن، سعی میکنند تراز خوبی برای آن ایجاد کنند.
7. هشت گیری: مرحله پایانی دیوارچینی، هشت گیری است؛ هشت به معنای برجسته و گیر به معنای فرو رفته است. در واقع زمانی که استادکار و بنّا به ردیف آخر دیوار میرسد، اجرای متفاوتی را برای آن در نظر میگیرد. یکی از مهمترین اصول معماری این است که باید برای اتصال دو دیوار با زاویه عمود، از هشت گیری استفاده شود. در فرایند دیوارچینی نیز این اصل باید به صورت کامل رعایت شود. به همین سبب ردیف آخر دیوار که به سقف منتهی میشود، به صورت اریب هشت گیری میگردد. یکی از مهمترین مصالحی که برای اجرای هشت گیری به کار میرود، آجرهای فشاری هستند.
سایز انواع بلوک سیمانی برای دیوارچینی
برای این که بتوانید یک دیوارچینی استاندارد برای ساختمان خود انجام دهید، باید سایزهای مناسب بلوک را برای انجام این کار انتخاب کنید. معمولاً گفته میشود برای دیوارچینی یک متر مربع، نیاز به 11.8 بلوک سیمانی (البته بدون ملات) وجود دارد. برای این که بتوان به بهترین شکل ممکن تعداد بلوکهای سیمانی را مشخص نمود، باید سایز و ابعاد آن را به صورت دقیق تعیین کرد. سایز استاندارد بلوکهایی که برای دیوارچینی مورد استفاده قرار میگیرند، معمولاً در طول و عرض 20 در40 سانتی متر و همچنین 20 در 50 سانتی متر هستند. سایز هر کدام از بلوکها 7، 10، 15 و 20 سانتی متر هستند که برخی از آن ها معمولی بوده و برخی دیگر به صورت سه جداره و چهار جداره میباشند.
دیوارچینی بناهای خود را به تیم هلدینگ آتیه سازان بسپارید
هلدینگ آتیه سازان یکی از بزرگترین شرکتهایی است که سالهاست در زمینه انجام انواع خدمات ساختمان از جمله سقف کاری، نازک کاری، طراحی نمای ساختمان و همچنین دیوارچینی به فعالیت مشغول است. همانگونه که اشاره شد، دیوارها نقش بسیار مهمی در استحکام و دوام سازه ایفا میکنند. اگر قصد دارید ساختمان شما در هنگام بروز حوادث طبیعی از امنیت لازم برخوردار باشد، اجرای دیوارچینی آن را به یک تیم قدرتمند و مجرب بسپارید. کارشناسان ما در هلدینگ آتیه سازان، همواره آماده هستند تا با ارائه مشاوره رایگان، نکات و اصول مهم دیوارچینی را در اختیار شما عزیزان قرار دهند.
سخن پایانی
یک ساختمان برای این که دوام و استقامت بالایی پیدا کرده و یک مکان امن و آرام برای کار و زندگی باشد، باید مراحل بسیار زیادی را سپری کند. هر کدام از این مراحل، باید به بهترین شکل ممکن و بر اساس اصول و استانداردهای موجود در دنیا انجام شود. بدون شک دیوارچینی نیز یکی از مهمترین اصول و مراحلی است که باید در اجرای آن نهایت دقت را به کار برد. دیوارها نه تنها به یکپارچگی و نظم ساختمان کمک فراوانی مینمایند، بلکه امنیت و آرامش فراوانی برای ساکنین به ارمغان میآورند. بنابراین اجرای دیوارهای درونی و بیرونی ساختمان خود را به یک تیم حرفهای و کاربلد سپرده و با خیال راحت خود را برای زندگی، کار یا تجارت در ساختمان مورد نظر آماده کنید.