سفت کاری و نازک کاری ساختمان
یک ساختمان از ابتدای کلنگ زنی تا تبدیل شدن به یک بنای قابل سکونت، نیازمند طی کردن مراحل بسیار زیادی است. برخی از مهمترین این مراحل شامل عملیات خاک برداری، سفت کاری، نازک کاری، تاسیسات برقی، طراحی نمای داخلی و خارجی و… هستند. هر کدام از این مراحل اصول و قوانین خاص خود را دارند و باید توسط افراد حرفهای و متخصص به انجام رسند. ما در این مقاله قصد داریم در مورد سفت کاری و نازک کاری ساختمان، مطالبی را با شما عزیزان در میان بگذاریم؛ خوشحال میشویم اگر تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
مراحل سفت کاری ساختمان چیست؟
به طور کلی به اولین مراحل اجرایی یک ساختمان سفت کاری میگویند. در طی این مراحل که هر کدام از آنها به نوبه خود اهمیت فراوانی دارند، شکل اولیه ساختمان طراحی و ساخته میشود. این امور شامل کندن پی، بتن ریزی ساختمان، دیوار چینی، تیغه چینی، نصب ستونهای اصلی، اجرای سقف و… هستند. در ادامه مطلب توضیحاتی پیرامون هر کدام از این مطالب ارائه میدهیم:
1. خاکبرداری
ابتدایی ترین مرحله برای بنای هر ساختمان، خاکبرداری است. در هنگام عملیات خاکبرداری تمامی پستی و بلندیهای زمین هموار میشوند. در این مرحله اگر برآمدگی در سطح زمین وجود دارد آن را از بین برده و فرو رفتگیها را پر میکنند. این کار تا زمانی که یک زمین تراز و یکدست به دست آوریم ادامه دارد. در هنگام عملیات خاکبرداری، معمولاً زمین را به عمق 60 سانتیمتر حفر میکنند. در زمانهای قدیم این کار توسط دست انجام میشد، اما امروزه خاکبرداری با استفاده از ماشینآلات مخصوص انجام میپذیرد.
2. آماده سازی بستر ساختمان
پس از پایان مراحل خاکبرداری، نوبت به آماده کردن بستر زمین فرا میرسد. برای انجام این کار از بتن با سیمان اندک که به بتن مِگر معروف است استفاده مینمایند. شیوه انجام کار به این صورت است که بر روی خاک به میزان 10 سانتی متر، بتن با سیمان ریخته و در ادامه روی آن را با ماله به خوبی صاف میکنند.
3. اجرای فونداسیون
یکی از حساسترین مراحل بنای یک ساختمان، اجرای فنداسیون یا همان آرماتوربندی است. این قسمت باید با دقت و حساسیت بسیار زیادی انجام شود، زیرا تمامی نیروهای کششی ساختمان، بر روی میلگردها قرار میگیرد. بنابراین آرماتوربندی باید به گونهای انجام شود که میلگردها بتوانند بار ساختمان را به خوبی تحمل کنند. معمولاً برای تعیین تعداد میلهها، آرماتورها و تعیین دقیق قطر آنها، از دو روش استفاده میکنند که یکی از آنها محاسبه دقیق و دیگری بر اساس آیین نامه اجرایی است.
4. بتن ریزی
پس از آن که مرحله قالب بندی و آرماتوربندی به پایان رسید، حالا نوبت به بتن ریزی است. معمولاً بتن ریزی با استفاده از پمپ های بتنی در ساختمانهای بزرگ اجرا میشود. البته برای ساختمانهای کوچک میتوان به صورت دستی نیز بتن ریزی را انجام داد. در طول این مرحله باید دقت کافی را به خرج داد تا تمامی حبابهایی که داخل بتن وجود دارند از ساختار آن خارج شوند. این موضوع استحکام بتن را به میزان فراوانی افزایش خواهد داد. پس از آن که بتن ریزی به اتمام رسید، باید یک الی دو هفته صبر کرد و سپس به سراغ انجام سایر مراحل سفت کاری رفت.
5. اسکلت بندی ساختمان
پس از آن که بتن ساختمان به طور کامل خشک شد، سرهای فونداسیون کاملاً مشخص هستند؛ در این مرحله باید ستونهای عمومی و به طور کلی اسکلت ساختمان احداث شود. معمولاً اسکلت بندی ساختمان در دو نوع فلزی و بتنی انجام میشود. اگر قرار است بنا با اسکلت فلزی ساخته شود، باید ستونها و اسکلت ساختمان را با استفاده از تیرها و ستونهای فلزی بسازند. در صورتی که کارفرمایان قصد داشته باشند از اسکلت بتنی استفاده کنند، باید ستونهای ساختمان را با استفاده از قالبهای بتنی بسازند. برای انجام این کار، درون قالبهای مورد نظر بتن ریخته و صبر میکنند تا خشک شود و در نهایت از آنها برای اسکلت بندی ساختمان استفاده مینمایند.
6. اجرای سقف
یکی دیگر از مهمترین مراحل سفت کاری ساختمان، اجرای سقف آن است که باید با نهایت دقت ساخته شود. در این مرحله تیرچهها را روی پلهای اصلی در ترازهای استاندارد کار میگذارند. فاصلهای که میان تیرچه و بلوکها وجود دارد، با استفاده از بلوکهای مجوف پر میشود. پس از آن که میلگردهای حرارتی و میلگردهای تکمیلی نصب شدند، بتن سقف ریخته می شود.
7. تیغه بندی دیوارها
برای این که بتوان اسکلت کلی و ساختار اصلی ساختمان را مشخص نمود، باید اقدام به تیغه چینی دیوارها کرد. دیوارچینی آخرین مرحله سفت کاری ساختمان است که پس از آن مراحل سفت کاری به پایان میرسد.
آشنایی با نازک کاری ساختمان
پس از آن که مرحله سفت کاری به پایان رسید و تمامی مراحل آن توسط مهندسین ناظر تایید شد، حال نوبت به نازک کاری ساختمان میرسد. در طی این مرحله بخشهایی از ساختمان مانند گچ کاری، نقاشی دیوارها و سقف، تاسیسات برق، لولههای آب، شوفاژ، نصب درب و پنجره و… انجام میشود. همچنان در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا شما را با برخی از مهمترین مراحل نازک کاری ساختمان آشنا کنیم:
1. دیوار چینی
دیوارها یکی از مهمترین قسمتهای تشکیل دهنده هر بنایی به شمار میروند. معمولاً برای بنای دیوارهای یک ساختمان از مصالحی مانند آجر، سنگ و ملات استفاده میشود. برای دیوار چینی معمولاً آجرها و سنگهای با کیفیت و مقاوم به کار میروند. این مصالح مرغوب، در عین دارا بودن استحکام و دوام بالا، به عنوان یک عایق حرارتی و صوتی نیز به شمار میروند.
2. اندود کاری گچ و خاک
پس از عملیات دیوار چینی، مراحل مهمی مانند اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی انجام میشود. پس از آن که این مراحل به طول کامل پایان یافتند، نوبت به اندود کاری گچ و خاک فرا میرسد. معمولاً برای انجام این کار از ترکیب گچ و خاک استفاده میشود. البته در مناطقی که شرایط آب و هوایی خاصی دارند ممکن است اندودکاری با استفاده از سیمان نیز انجام شود.
3. سفید کاری
اصلیترین مصالحی که برای سفید کاری سقف و دیوارها مورد استفاده قرار میگیرد، گچ است. این مرحله دارای حساسیت بسیار زیادی است، زیرا گچ باید با دقت و ظرافت بالایی بر روی دیوارها انجام شود. لازم به ذکر است که گچ در قیاس با گچ و خاک، بسیار زودتر خشک میشود؛ بنابراین نیازی نیست که برای خشک شدن آن مدت زمان طولانی صبر کنیم.
یکی از مهمترین اموری که در این مرحله انجام میشود، کشته کشی دیوار است. همان گونه که اشاره شد، گچ به سرعت خشک میشود، بنابراین نمیتوان سطح آن را به طور کامل صاف کرد. به همین دلیل، قبل از این که گچ به صورت کامل خشک شود، یک ورقه نازک کشته بر روی آن قرار داده و با استفاده از ماله آن را صاف میکنند.
4. اجرای قرنیز
یکی دیگر از مهمترین مراحل نازک کاری ساختمان، اجرای قرنیز است. معمولاً مصالحی که برای اجرای قرنیز مورد استفاده قرار میگیرند از سنگهای طبیعی مانند تراورتن و مرمر هستند. این سنگها پس از پایان مرحله سفید کاری، به صورت مستقیم بر روی قسمت پایینی دیوارها نصب میشوند. یکی از مهمترین نقشی که قرنیزها در ساختمان ایفا میکنند، جلوگیری از نفوذ رطوبت به ساختار اصلی دیوار است.
5. عایق کاری سرویس بهداشتی و حمام
پس از انجام مراحلی که ذکر شد، حال نوبت به عایق کاری سرویس بهداشتی و حمام میرسد. به سبب این که حمام و سرویس بهداشتی همواره در معرض رطوبت هستند، بنابراین باید عایق کاری آنها را با استفاده از عایقهای قدرتمند و استانداردی مانند قیر گونی انجام داد.
6. نصب کاشیها و سرامیکها
بدون شک کاشیها و سرامیکها، تاثیر بسزایی در زیبایی و جذابیت دکوراسیون خانه ایفا میکنند. بنابراین میتوان گفت نصب کاشی و سرامیک، یکی دیگر از مراحل حساس نازک کاری ساختمان است. برای این که بتوان این مرحله را به خوبی اجرا نمود، باید سطح زیرین را صاف نمود و گوشهها را استفاده از گونیا اندازه گیری کرد. کاشیها را میتوان با استفاده از دوغاب، ملات و یا چسب کاشی در قسمت مورد نظر قرار داد.
6. اجرا بر روی سقف
در این مرحله با توجه به نوع کاربری ساختمان، یکی از روشهای اجرا بر روی سقف ساختمان انتخاب شده و به انجام میرسد. یکی از متداولترین نوع این روشها که در حال حاضر طرفداران بی شماری در میان کارفرمایان و معماران دارد، سقف کاذب است.
7. نمای ساختمان
حال به یکی از مهمترین قسمتهای نازک کاری میرسیم که طراحی نمای ساختمان است. سبکهای مختلفی برای نمای ساختمان وجود دارند که از جمله محبوبترین آنها میتوان به سبک مدرن، کلاسیک، سنتی و مینیمال اشاره نمود. در طراحی نمای ساختمان باید به این موضوع دقت کرد که نما باید بر اساس فرهنگ منطقه و بافت شهری یا روستایی انتخاب شود. این موضوع سبب میشود که یک هماهنگی و یکپارچگی زیبایی در محیط به وجود آید. همچنین برای اجرای نمای، نباید از مصالح سنگین استفاده نمود، زیرا این امر باعث ایجاد وزن سنگین برای ساختمان شده و ایمنی آن را تحت تاثیر قرار میدهد.
8. عایق بندی
آخرین مرحله نازک کاری ساختمان، عایق بندی آن است. معمولاً عایقهای مختلفی برای انجام این کار استفاده میشود که از جمله رایجترین آنها ایزوگام و عایقهای بر پایه نانو هستند.
سفت کاری و نازک کاری ساختمان با هلدینگ ساختمانی آتیه سازان
هلدینگ ساختمانی آتیه سازان، با سالها دانش و تجربه در زمینه سفت کاری و نازک کاری ساختمان، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است. شما میتوانید کلیه مراحل طراحی و اجرای بخشهای مختلف ساختمان خود را به مهندسین و طراحان تیم ما سپرده و در پایان یک ساختمان اصولی تحویل بگیرید. علاوه بر این، کارشناسان مجموعه ما همواره آماده هستند تا مشاوره رایگان در زمینه سفت کاری و نازک کاری به شما عزیزان ارائه نموده و در انتخاب مصالح، سبک نما و… به شما کمک کنند.
سخن پایانی
از شما عزیزان بسیار سپاسگزاریم که ما را تا انتهای مطلب همراهی کردید. ما در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مهمترین مراحل سفت کاری و نازک کاری ساختمان آشنا نماییم. امیدواریم با رعایت اصول و استانداردهایی که در این زمینه وجود دارند، یک بنای مستحکم و مقاوم ساخته و سالها در آن به زندگی یا کار و تجارت مشغول باشید. هیچ چیز به اندازه یک ساختمان ایمن و اصولی برای انسان احساس امنیت به وجود نمیآورد؛ بنابراین مراحل سفت کاری و نازک کاری ساختمان خود را به یک تیم قدرتمند و حرفهای بسپارید.